KRUIDENGENEESKUNDE
De kruidengeneeskunde heeft een ongelooflijk lange voorgeschiedenis die zich uitstrekt tot de prehistorie.
Zoals archeologische vondsten hebben uitgewezen, gebeurde het al 60.000 jaar geleden, in het neolitische tijdperk, dat enkelingen binnen een gemeenschap zich toelegden op de bereiding van kruidengeneesmiddelen.
De oude Grieken hebben de praktische geneeskundige voor een groot deel ontdaan van haar magie. Met name Hippocrates noemt in zijn grote werken zon 250 nuttige kruiden. Dit aantal werd later nog uitgebreid door Dioscorides, een Griekse medicus uit de eerste eeuw n.Chr., die in zijn publikatie De Materia Medica meer dan 600 medicinale planten behandelde.
Toen de mensen in voorbije tijden nog meer in overeenstemming met de natuur leefden, beseften zij maar al te goed dat kruiden hun leven van dag tot dag bepaalden.
Ook nu kunnen kruiden een vaste plaats in iemands leven krijgen.
In de kruidengeneeskunde kent men geen standaard dosering voor ieder geneesmiddel apart, maar wel kan de therapeut een specifieke dosis van een deel van het gebruikte kruid geven, of van het kruid als geheel.
Hoewel we weten dat planten geneesmiddelen bevatten of stoffen die wij met die term vereren, varieert het geneeskrachtgehalte de hele dag door, al naar gelang het stadium van de stofwisseling waarin de planten zich op dat moment bevinden.
Alles brengen zij in evenwicht. Juist om die balans is het te doen. Wanneer een kruidengeneesmiddel verstrekt wordt, zelfs als de plant al dood is, dan vindt je daarin de unieke balans terug die zich voordeed toen de plant geplukt werd.
Vandaar ook dat kruidkundigen vroeger met het advies kwamen om de remedies op bijzondere tijden van de dag te verzamelen.
Hieronder een aantal bekende kruiden en hun werking:
Peterselie:
Dit kruid is een krachtig diureticum dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het helpt prima om de urineleider van gruis te reinigen, is goed voor de maag en bestrijdt een slechte adem.
Methode: het hele kruid kan als aftreksel worden ingenomen in een dosering van driemaal daags 1 tot 3 gram van het hele kruid.
Kamille:
Stond bij de Oude Egyptenaren bekend als een geneesmiddel tegen koorts.
Het is een voortreffelijk ontspanningsmiddel, slaapmiddel, helpt bij nerveuze spanningen en heeft een reguleren effect op het spijsverteringsstelse.
Het is verkrijgbaar als thee, puur of gecombineerd met een ander kruid, zoals bijv. Groene munt.
Tweemaal daags een kopje geeft een ontspannend gevoel.
Cayennepeper:
Werd in 1548 in Britannie ingevoerd uit India. Deze peper is gemakkelijk verkrijgbaar zonder recept.
Het is een bekend verwarmend kruid, dat als tonicum (versterkend of opwekkend middel) wordt gebruikt bij hartklachten, zere benen of een trage bloedsomloop. Ook bevordert het de vruchtbaarheid en helpt het tegen artritis.
Doe ongeveer een kwart theelepel in een kopje water. Het mengsel moet tweemaal daags gedronken worden zolang als maar nodig is. Treedt er verbetering op, dan wordt de behandeling gestopt.
Kaneel:
Is een verwarmend kruid dt gebruikt wordt om het spijsverteringsstelsel te stimuleren als er sprake lijkt te zijn van trage ontlasting.
Het bevordert de stoelgang en kan ook helpen bij een trage bloedcirculatie in de benen. Evenals cayennepeper wordt het alleen gebruikt zolang nodig.
Paardenbloem:
De gele bloemen van de plant zijn even karakteristiek als de pluisbollen waar kinderen zo dol op zijn.
Het is een bekend bitter, en een verkoelend kruid dat eeuwenlang is gebruikt bij problemen met de spijsvertering, overmatig maagzuur, misselijkheid en verstopping.
Er wordt thee getrokken van de bladeren.
Knoflook:
Heeft een karakteristieke kleur en woordt veelal in de keuken gebruikt.
Dit verwarmende kruid is goed voor het circulatiesysteem en voor de bloeddruk.
Het is een natuurlijk antibioticum dat de moeite waard is om bij het begin van een infectie te gebruiken. Het verhoogt de lichaamsweerstand.
Knoflooktabletten zijn makkelijk verkrijgbaar, maar men kan ook dagelijks een teentje in zijn geheel opkauwen.
Brandnetel:
Is een verwarmend kruid dat buitengewoon geschikt is voor artritis en problemen van reumatische aard.
Uitwendig gebruikt is het een goede remedie tegen verbrandingen en alle stekende en jeugende huidaandoeningen.
Mak een aftreksel dat tweemaal daags als kruidenthee wordt ingenomen.
Een lotion wordt gemaakt door het hele kruid te koken (een handvol op een halve liter water).
Salie:
De echte salie, werd niet alleen in tuinen om zijn medicinale werking gekweekt, maar ook ter afwering van de boze geesten.
Dit is een verwarmend kruid met veel nuttige werkingen.
Het is een antisepticum met bovendien bepaalde analgetische (pijnstillende) werkingen.
Goede pijnstiller bij een droge keel, helpt slijm op te hoesten.<br /> Gorgelen met een aftreksel van de bladeren. Dringen van saliethee helpt ook ter verlichting van ademhalingsinfecties en spierpijn.
Een saliebad is verder een prima versterkend middel voor pijnlijke spieren en gewrichten.
Ga niet zonder kennis eperimenteren met kruiden, maar vraag altijd advies bij een kruidengeneeskundige, homeopaat of fytotherapeut.